Pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele și venele cu aspect de pânză de păianjen creează disconfort și pot conduce la complicații amenințătoare de viață. Există tratamente non invazive, dar și variante chirurgicale de tratare a acestora. Este recomandat ca tratamentele să fie începute încă din fazele timpurii ale bolii varicoase, de la apariția primelor simptome.
În funcție de rezultatele investigațiilor și de gravitatea bolii, tratamentele chirurgicale pentru varice, ce pot fi accesate în cadrul Centrului Veno Vascular Cluj, variază de la chirurgia clasică, chirurgia minim invazivă, la tehnici endovenoase, dar și laser terapie, scleroterapie.
Tehnicile chirurgicale clasice cuprind crosectomii lege artis, safenectomii și ligaturi subfasciale de vene perforante. Acestea se adresează în special reintervențiilor și cazurilor extreme.
Crosectomia presupune deconectarea venei safene de la trunchiul principal, întreruperea refluxului ce furnizează sânge în varicele afectate, urmată de extragerea venei din corp prin smulgerea ei, strippingul safenian intern, sau excizii etajate ale dilatațiilor varicoase, ligaturi de vene perforante. Procedura se realizează sub anestezie locală sau combinată cu anestezie generală intravenoasă.
Flebectomia este una dintre cele mai vechi metode pentru vene varicoase, este o tehnică non invazivă și reprezintă modalitatea prin care sunt excizate pachetele venoase dilatate prin intermediul unor incizii milimetrice. Este destinată tuturor stadiilor clinice ale varicelor, cu rezultate bune atât din punct de vedere funcțional cât și estetic și poate fi realizată atât de sine stătător, cât și în combinație cu laser endovascular sau crosectomia.
Tehnicile endovenoase, reprezintă terapii rapide, minim invazive, cu rezultat estetic excelent pentru cazuri selectate, în funcție de gravitatea lor. Radiofrecvența, laserul, ablația mecano-chimică, adeziv biologic și scleroterapie cu spumă sunt tehnici endovenoase realizate în cadrul Centrului Veno Vascular Cluj.
Tratamentul varicelor cu radiofrecvență se poate aplica și varicelor fine, aflate în stadiu incipient, telangiectaziilor, acele linii fine roșii și violete de la nivel cutanat. Radiofrecvența folosește un cateter care la vârful său eliberează energie termică ridicată, până la 80 grade Celsius, prin utilizarea curenților de radiofrecvență pentru a determina închiderea venei afectate.
Laserul folosește lumina care trece printr-o fibră creată special și care la vârful ei eliberează o energie sub formă de căldură la temperatură ridicată, până la 100 grade Celsius. Această energie este eliberată pe un segment precis de venă și se poate controla precis segmentul de venă tratat.
Ambele terapii, laserul și radiofrecvența, au avantaje net superioare deoarece intervenția este mai rapidă, cu mai puține riscuri, vor fi mai puține incizii, cicatricile vor fi de mici dimensiuni, pacientul se va recupera mai repede și își va putea relua activitățile curente.
Ablația mecano-chimică presupune închiderea venei safene prin introducerea unui cateter ce prezintă în vârf un segment rotativ, care are rolul de a leza interiorul venei și de a injecta o substanță sclerozantă ce va determina închiderea venei. Ablația mecano—chimică este o metodă minim invazivă de îndepărtare a venelor varicoase, folosind traume mecanice combinate cu scleroterapia. Dispozitivul de unică folosință care este utilizat pentru închiderea venelor varicoase la pacienții cu reflux venos are atât acțiune mecanică, cât și chimică. Deoarece nu folosește căldură nu va provoca leziuni ale nervilor din vecinătatea venei, reduce disconfortul, scade riscul de apariție a vănătăilor, nu este nevoie de anestezie, iar recuperarea este rapidă.
Ablația endovenoasă cu adezivul medical, presupune închiderea venei prin introducerea printr-un cateter a unui adeziv medical, ce va lipi pereții venei. Are durată scurtă de realizare, rezultate estetice satisfăcătoare, fără complicații importante și recuperarea este rapidă.
Scleroterapia reprezintă o metodă minim invazivă mai puțin dureroasă, ce presupuen injectarea unei substanțe sclerozante în interiorul venei cu ajutorul unui ac fin. Această substanță va produce o iritație la nivelul peretelui venos care va determina în final închiderea venei și dispariția ei. Tratează mici dilatații venoase, superficiale, aflate imediat sub piele, la nivelul coapselor, gleznelor, gambelor. Implică o recuperare rapidă, urmată de un disconfort minim fără dureri postoperatorii, lipsa cicatricilor vizibile, nu necesită anestezie, timp de recuperare și este o procedură realizată cu o acuratețe și eficiență maximă datorită tehnicii avansate. Este recomandată în cazuri selecționate, pentru anumite tipuri de varice.
Succesul tratamentului la Centrul Veno Vascular Cluj constă în experiența miilor de pacienți tratați, a aparaturii de ultimă generație și a înaltei calificără a medicilor specialiști, care lucrează aici. Prin combinarea metodelor de tratament pot fi oferite pacienților o paleta largă de terapii mulate pe necesitățile medicale și estetice ale fiecăruia în parte.