Într-o lume aflată mereu într-un ritm rapid și o transformare accelerată, plină de cerințe constante, problemele stresante apar tot mai des, având un impact semnificativ asupra stării de sănătate, implicit asupra sănătății vasculare.
Stresul se manifestă sub diferite forme și afectează fiecare individ în mod diferit. Stresul reprezintă răspunsul la provocările externe, influențate de percepțiile individuale. Este esențial să facem diferența între stresul acut, care este de scurtă durată și adesea legat de evenimente specifice, și stresul cronic, care persistă pe perioade mai lungi și poate apărea din provocări continue, cum ar fi presiunea de la locul de muncă sau problemele personale.
Legătura dintre stres și sistemul circulator
Impactul stresului asupra sănătății vasculare reprezintă o preocupare semnificativă pentru lumea medicală. Drumul de la situațiile stresante la afectarea sănătății vasculare este complex. Când o persoană percepe o situație ca fiind o amenințare ori o provocare, sistemul central de răspuns la stres a organismului, cunoscut ca axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală, se activează și crește producția de hormoni steroizi numiți glucocorticoizi, printre care și cortizolul, numit ”hormonul de stres”, ceea ce duce la modificări fiziologice care pot afecta în mod negativ sistemul vascular. Acestea includ disfuncția endotelială și inflamația vasculară, ambele fiind esențiale în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Stresul duce la creșterea valorilor tensiunii arteriale. Stresul cronic face ca sângele care circulă să exercite o forță mare asupra pereților arterelor. Tensiunea crescută cauzează probleme inimii, dar și vaselor de sânge care se rigidizează. Deși după ce stresul dispare și tensiune revine la valori normale, creșterile bruște ale valorilor tensiunii, în special la persoanele cardiace, duc la apariția infarctului sau a accidentului vascular cerebral.
Venele varicoase sunt afectate de creșterea tensiunii arteriale, valvele din interior, care sunt defecte, nu fac față presiunii sângelui, care în loc să curgă corect spre inimă se întoarce spre zona periferică a piciorului, obstrucționând și mai mult fluxul de sânge.
Cercul vicios dintre stres, alimentație și afectarea vasculară
În afară de efectele directe asupra sistemului circulator, stresul are efect și asupra planului de tratament care ar putea atenua simptomatologia existentă. Stresul tinde să descurajeze oamenii să mențină o dietă echilibrată, sănătoasă și să consume alimente sărate care cresc tensiunea arterială. Totodată, acest aspect are impact asupra greutății corporale. Cortizolul, hormonul stresului, poate să ducă la creșterea depozitării grăsimii, în special în zona abdomenului, aspect asociat cu riscul crescut de diabet și boli cardiovasculare. Cortizolul crește nivelul de zahăr din sânge, suprimă sistemul imunitar și crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, afectând metabolismul. De exemplu, atunci când nivelurile de cortizol sunt ridicate pentru o perioadă mai lungă de timp, organismul nu poate accesa grăsimile stocate ca sursă de energie. Prin urmare, persoanele foarte stresate nu pot pierde grăsimea abdominală, chiar și atunci când fac exerciții fizice susținute.
Rolul unui stil de viață sănătos
Pentru a face față stresului fără a câștiga în greutate este esențială adoptarea unui stil de viață sănătos, ce include practicarea de exerciții fizice, controlul emoțiilor cu ajutorul tehnicilor de relaxare, alimentație sănătoasă și, nu în ultimul rând, un somn odihnitor, de calitate.
Explorarea relației dintre sănătatea mintală și sănătatea vasculară este o componentă vitală a îngrijirii medicale holistice. Prin aprofundarea înțelegerii și îmbunătățirea gestionării stresului mental se pot face pași semnificativi în protejarea sănătății vasculare.
Ești îngrijorat/ă de modul în care stresul ar putea afecta sănătatea ta vasculară sau vrei să știi dacă există predispoziție de a fi afectată? Nu ezita să ne contactezi, programează o întâlnire cu specialiștii noștri de la Centrul Veno Vascular Cluj și fă un pas proactiv către protecția sănătății tale.