Rezumat:
Cauzele apariției ulcerului venos
Ulcerația este expresia cea mai severă a bolii varicoase cronice, care poate fi cauzată și de tulburări circulatorii arteriale sau presiuni patologice asupra țesuturilor. Pentru determinarea cauzei exacte este nevoie de investigații amănunțite a sistemului venos și a celui arterial. Având în vedere presiunea crescută venele se dilată, astfel încât valvele venoase nu mai funcționează corect, formandu-se venele varicoase. Uneori, venele varicoase pot apărea și din cauza unei tromboze în venele profunde. Aproximativ 80% din sânge trebuie să se întoarcă, prin intermediul sistemului venos profund spre inimă, dar pentru că vena este obstruată, sângele este în căutarea unui ocol prin venele superficiale. Cu timpul acestea sunt supraîncărcate, se dilată, producind la rândul lor staza venoasă și așa numitele vene varicoase secundare. Acestea determină durere, edeme și modificări cutanate. Pielea este alimentată în mod deficitar cu substanțe nutritive și în cele din urma celulele cutanate se distrug. Pielea devine subțire și lucioasă asemenea unei hârtii de pergament, își modifică culoarea și în cele din urmă se descompune, dezvoltandu-se ulcerul venos sau așa numitul ulcus cruris. Așadar, în 90% din cazuri, ulcerul venos este consecința unei vene varicoase primare, secundare sau a unei tromboze venoase profunde anterioare. Ulcerul gambier este localizat de obicei în treimea inferioară .
Terapie
Pentru a determina cauza exactă este necesară o evaluare arterială și venoasă completă.În acest scop ,pe lângă examinarea clinică și efectuarea testelor funcționale venoase ,este necesară efectuarea ecografiei doppler/duplex pe sistemul arterial și pe cel venos. Toți pacienții trebuie să înțeleagă că un ulcer venos nu se vindecă doar cu unguente și tincturi și nici cu repaus la pat.
Prima și cea mai importantă măsură terapeutică este terapia prin compresie adesea combinată cu drenajul limfatic. Ciorapii medicinali sau fașele de compresie reprezintă terapia “first line”. Presiunea graduata, exercitată prin intermediul acestora, accelerează reîntoarcerea sângelui venos. Numai atunci când edemul a dispărut , fluxul venos din membrul inferior afectat a ajuns din nou într-o stare de compensare, ulcerul are șansă de a se vindeca. Mișcați-vă cât mai mult posibil, chiar și dacă uneori simțiți durere. Prin contracția musculară (pompa musculară) este facilitată reîntoarcerea venoasă.
Igiena este de asemenea esențială deoarece un ulcer colonizat/infectat nu se va vindeca. În acest context efectuăm tratamente de dezinfecție cu soluții speciale și, la nevoie ,debridare chirurgicală. De asemenea vă vom trata cu pansamente specifice în funcție de necesitățile morfologice ale ulcerației dvs. În anumite cazuri speciale, ținând cont de patologia venoasă locală va fi nevoie de o mică intervenție chirurgicală pentru închiderea definitivă a ulcerației.