Suferința venoasă este o afecțiune larg răspândită. Conform statisticilor Societății Române de Flebologie (SEPIA) din 2004, cca. 35% din populația României suferă de modificări venoase care necesită tratament, 15% necesitând tratament chirurgical.

Netratate, aceste afecțiuni prezintă un pericol foarte crescut pentru apariția altor complicații grave, cum ar fi: tromboze, flebite, ulcerații, sau embolii pulmonare.

Ce sunt venele?

Venele sunt vase sangvine prin care curge sângele utilizat de organism (sărac în oxigen și substanțe nutritive și încărcat cu reziduuri metabolice) și care se întoarce la inimă, chiar și împotriva gravitației, în cazul ortostatismului. Acest fenomen este posibil datorită următorilor factori:

  1. Existența valvelor venoase ce asigură fluxul unidirecțional spre inimă.
  2. Fenomenele de presiune și de pompare produse de contracția mușchilor care înconjoară venele.
  3. Efectul de aspirație produs de activitatea respiratorie și cea cardiacă.

Membrele inferioare prezintă atât un sistem venos superficial, situat subcutanat, cât și un al doilea sistem, situat în profunzimea musculaturii. Acesta din urmă are o importanță evident crescută datorită faptului că transportă 90% din volumul total de sânge ce irigă membrul inferior respectiv. Sistemul superficial nu este unul vital și de aceea poate fi folosit ca material de transplant în chirurgia de by-pass coronarian, în cea vasculară sau, în cazul degenerării sale primare, poate fi înlăturat fără riscuri.

Boala varicoasă

Ce sunt varicele (venele varicoase)?

Varicele sunt vene modificate patologic prin slăbirea și dilatarea peretelui lor, în care valvele venoase nu se mai închid corespunzător. Acestea se formează preponderent în sistemul venos superficial al membrului inferior, dar pot să apară și în cel profund.

Cum se formează varicele?

Cauzele formării varicelor sunt multiple:

  • poziția bipedă a omului
  • ereditatea (moștenirea familială)
  • deficitul congenital al numărului de valve venoase
  • activitatea în ortostatism prelungit (în poziții forțate)
  • sarcina
  • distrugerea postinflamatorie și posttrombotica a valvelor
  • suprasolicitarea sistemului venos superficial în cazul obstrucțiilor sau compresiei pe sistemul venos profund (varice secundare)

Care sunt formele afectării în boala varicoasă?

În corelație cu anatomia complexă a sistemului venos a membrului inferior se deosebesc:

  • Modificări venoase de tip spider veins (teleangiectazii, vene reticulare), care reprezintă dilatațiile celor mai superficiale vene tegumentare
  • Degenerarea ramurilor colaterale ale trunchiilor venoase principale (insuficiența venelor safena mare și safena mică)
  • Afectarea trunchiurilor venoase în sine, sau insuficiența venelor profunde
  • Insuficiența venelor de legătură între sistemul venos superficial și cel profund sau “varice ale perforantelor” (insuficiența venelor perforante)

Ce urmări au varicele?

Prin refluxul îndelungat se poate produce o asemenea creștere a presiunii venoase în cele mai mici vene periferice (microcirculatie), încât procesele complicate de nutritive și epurare a țesuturilor nu mai sunt efective. Prin urmare, varicele în strânsă legătură cu gradul dilatării și cu vechimea lor determină modificări consecutive în regiunile membrelor deservite de venele respective, modificări ce se reflectă într-o creștere a acuzelor pacientului.

1. Edemul: Creșterea volumului lichidului interstițial prin scăderea absorbției lui din spațiile intercelulare, concomitent cu suprasolicitarea sistemului limfatic. Inițial acest fenomen apare în special în ortostatismul prelungit, seara, sau în cazul climei calde, în primă fază având capacitate de involuție în clinostatism.

2. Eczema de stază cu prurit afferent și edeme vechi de stază, îndurate, care nu regresează în clinostatism.

3. Indurația, scleroza tegumentară produsă prin sedimentare proteinică în spațiul interstițial, cât și prin inflamație tisulară cronică datorată acumulării de metaboliți neeliminati în sângele venos.

4. Inflamațiile venoase (flebitele) apărute ca urmare a tulburării severe a circulației sangvine, cât și datorită modificării patologice a compoziției sângelui și degenerării pereților venoși. Prin aceasta se produce disocierea curgerii sângelui în vene superficiale, cu trecerea acestuia din stare fluidă în stare solidă prin coagulare inflamatorie. Flebita nu este în nici un caz inofensivă – așa cum se credea anterior – și produce frecvent microembolii cu evoluție asimptomatică. Aceștia reprezintă desprinderi de cheaguri mici, care sunt transportate spre plămâni, unde pot produce fibrozarea țesutului.

5. Tromboza venoasă profundă (TVP) reprezintă complicația cea mai gravă și este caracterizată prin formarea de cheaguri sangvine în venele profunde. În faza acută, acestea se pot desprinde în fragmente mari, ajungând împreună cu sângele la plămâni unde produc stenoze masive ale circulației pulmonare.

Acest fenomen numit “embolie pulmonară” este letal în cca. 20 % din cazuri.

Chiar și în lipsa emboliei, TPV produce frecvent obstruarea definitivă a venelor afectate, distrugeri ale valvelor venoase și formarea de varice profunde cu distrucție consecutivă masivă a țesuturilor întregului membru inferior. (sindrom posttrombotic)

6. Ulcerul venos (U. venos sau U. posttrombotic) definește moartea țesuturilor puternic afectate de lipsa oxigenului și a substanțelor nutritive. Este caracterizat prin dureri puternice, în special nocturne, colonizare bacteriană și evoluție frecvent trenantă, timp de mai mulți ani. Aproximativ 70 – 80 % din pacienții cu ulcere “deschise” au prezentat anterior o astfel de tromboză profundă. În acest caz se ajunge frecvent la incapacitate profesională, izolare și decădere socială. Conform Sepia 3% din populația României suferă de ulcer crural acut, sau a prezentat această afecțiune în antecedente.

Prin urmare este necesară întreruperea, pe cât posibil precoce, a acestei “cascade” a modificărilor tot mai grave, prin tratament specific varicelor.

Aceasta și datorită faptului că lipsa de tratament a varicelor pe venele superficial poate produce, în timp, degenerarea secundară a venelor profunde, fenomen care devine simptomatic doar în momentul instalării insuficienței venoase profunde, adică atunci când este deja prea târziu pentru o terapie cauzală.

Tratament

O deosebită importanță în cadrul tratamentului conservator o are terapia prin compresie. Aceasta se efectuează prin fașe sau ciorapi compresivi. În cadrul acestei terapii folosim ciorapi medicinali cu compresie graduata și diferite grade de compresie, astfel ajutând activ la reîntoarcerea sângelui venos. Pentru recompensarea circulatorie a membrului afectat este esențială mișcarea și sportul regulat. Deseori este necesara și efectuarea drenajului limfatic manual sau pneumatic intermitent.

Aceste măsuri reprezintă tratamentul “First line” în afecțiunile venoase!

Toate celelalte măsuri cum ar fi tratamentul medicamentos și unguentele sunt măsuri adjuvante insuficiente!

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical în centrul nostru se desfășoară în condiții moderne, optime pentru terapia ambulatorie. Anestezia locală utilizată este astfel concepută încât să permită mobilizarea imediat postoperatorie a pacienților, favorizând reluarea naturală a circulației venoase, astfel reducând significant riscul complicațiilor postoperatorii. Suntem pregătiți să efectuăm o gamă variată de proceduri și tehnici chirurgicale pentru tratamentul afecțiunilor venoase, care includ chirurgia clasică, chirurgia minim invazivă, tehnici endovenoase dar și laser terapie, scleroterapie, scleroterapie cu spumă, mini scleroterapie. Această diversitate ne permite să oferim pacienților noștri modul de tratament optim, adaptat situațiilor clinice diferite.

În cadrul tehnicilor chirurgicale clasice efectuăm crosectomii lege artis, safenectomii și ligaturi subfasciale de vene perforante, dedicate în special reinterventiilor și cazurilor extreme.

Tehnicile (flebectomiile) minim invazive ne permit tratamentul bolii varicoase cu rezultate medicale și cosmetice foarte bune.

Tehnicile endovenoase (radiofrecvență, laser, ablație mecano-chimică, adeziv biologic și scleroterapie cu spumă) reprezintă terapii rapide, minim invazive și cu un rezultat estetic excelent pentru cazuri selectate.

Combinarea acestor metode ne permite să oferim pacienților o paletă de terapii mulate pe necesitățile medicale și estetice ale fiecăruia în parte.

Cere o programare și vino în centrul nostru.