Sistemul limfatic
Sângele bogat în oxigen curge prin artere spre organe și extremități. Venele transportă sângele dezoxigenat înapoi spre inimă și plamâni. În afară de aceste două sisteme dispunem și de un sistem limfatic. Sarcina sa este de eliminare a proteinelor și a lichidelor libere din țesuturi.
Limfedemul
Limfedemul reprezintă acumularea de lichid tisular. Acest lucru se poate întâmpla când funcția de drenare a lichidului limfatic este afectată sau când fluxul limfatic este întrerupt. Limfedemele sunt boli cronice pentru a căror tratare este necesară cooperarea pacientului pe termen lung.
Cum se formează limfedemul?
Fiecare membru dispune de un număr limitat de vase limfatice. Limfedemul apare atunci când capacitatea de transport a lichidelor este afectată. Cauzele pot fi tulburări de dezvoltare și funcționare ale vaselor limfatice sau suprasolicitarea unui sistem structural normal. Limfedemul se localizează de regulă la extremități, dar este posibil să fie afectate și capul, gâtul, trunchiul și abdomenul. Putem distinge între limfedemul primar și cel secundar.
Limfedemul primar
Limfedemul primar este asociat cu tulburări familiale sau sporadice de dezvoltare. În hipoplazie (-număr redus de canale limfatice-) capacitatea de transport este redusă, deoarece colectorii limfatici sunt puțini la număr și au calibrul redus. În aplazie (- lipsa totală de canale limfatice-) canalele limfatice lipsesc parțial sau complet. Limfangiectazia se caracterizează prin vase limfatice prea mari cu supape vasculare disfuncționale sau deteriorate.
Limfedemul secundar
Marea majoritate a limfedemelor se datorează compresiei sau întreruperii ganglionilor limfatici sau a canalelor limfatice fiziologice. În timp ce în țările tropicale cauza cea mai frecventă o constituie paraziții limfatici (de exemplu Bilharzia) unde se preconizează aproximativ 120 de milioane de persoane afectate de acest parazit , în Europa , bolile de cancer și consecințele acestora (rezecția regională a ganglionilor limfatici, starea de după iradiere) reprezintă cauza principală a limfedemelor secundare. Alte cauze posibile de deteriorare a sistemului limfatic sunt inflamația secundară a vaselor limfatice de ex.în erizipel, flebita sau o afecțiune cronică a unei vene varicoase. Compresia sistemului limfatic în cazul tumorilor locale sau infiltrarea prin metastaze sau tumori primare pot produce de asemenea limfedeme. Procesele inflamatorii cronice, în contextul unui ulcer venos de gambă (“picior deschis”) conduc, la fel ca și traumatismele majore cu vindecare lentă și evoluție complicată, la tulburări ale fluxului limfatic. O altă cauză mai rară o constituie paraziții (de ex. Filarioza). O formă specială o constituie lipedemul / lipolimfedemul care reprezintă o tulburare constituțională și frecvent familială de repartizare a depozitelor de grăsime care duce la obstrucționarea fluxului limfatic. Această formă este întâlnită, în majoritatea cazurilor, la femei și poate fi localizată și la nivelul membrelor superioare.
Cum este diagnosticată tulburarea fluxului limfatic?
Diagnosticul este efectuat în baza anamnezei și a tabloului clinic. Deseori sunt necesare investigații (aparative) suplimentare pentru excluderea altor boli.
Cum poate fi tratat limfedemul?
Vasele limfatice deteriorate sau patologic modificate, nu pot fi în prezent nici înlocuite și nici vindecate. Țelul principal este de a reduce edemul prin tratament energic deoarece netratat, edemul produce modificări cronice cutanate efectele benefice ale terapiei fiind tot mai greu de realizat.
Măsurile terapeutice constau în:
- Măsuri decongestive: drenaj limfatic manual, drenaj limfatic pneumatic intermitent (Lymphamat), hidrokinetoterapie și gimnastică.
- Măsuri de întreținere: ciorapi de compresie medicinali, îngrijirea pielii și tratament medicamentos.