De la felul în care arată și până la disconfortul cauzat de simptome și riscul de complicații, varicele reprezintă o afecțiune pe care nimeni nu și-o dorește și ar dori să o evite. Deși există multe modalități de a reduce riscul, cum sunt exercițiile fizice, dieta, stilul de viață, există unii factori de risc, precum genetica, sexul ce sunt în afara controlului unei persoane, indiferent că este femeie sau bărbat. La acestea se adaugă și factorul de risc înălțime. Se poate face ceva pentru a împiedica în acest caz apariția varicelor?
Există dovezi concludente care arată că profilul genetic al unei persoane determină capacitatea venelor și a valvelor de a slăbi, de a-și pierde rezistența și elasticitatea, ducând la apariția varicelor.
Alte cauze frecvente includ:
-sexul: femeile sunt mai predispuse să dezvolte varice, una dintre cauze fiind profilul hormonal diferit față de cel al bărbatului. Femeile care au ajuns la menopauză sunt mai predispuse la a dezvolta varice, deoarece apar modificările hormonale ce determină relaxarea pereților venoși și creșterea volumului sanguin
-vârsta: în timp ce organismul îmbătrânește, supapele din vene, care ajută la reglarea fluxului sanguin, se uzează, slăbesc și nu mai pot lupta împotriva gravitației și vor permite sângelui să curgă înapoi în vene și să se acumuleze în partea inferioară a corpului, în loc să curgă spre inimă.
–sarcina: în timpul sarcinii varicele apar din cauza modificărilor hormonale, a kilogramelor acumulate, retenției de apă și sare, dezvoltarea fătului în uter, care exercită presiune asupra venelor pelvine. Imediat după naștere la unele femei varicele se diminuează ca volum, dar nu dispar de tot.
–ereditatea: persoanele care au în familie sau au avut un membru cu varice pot moșteni predispoziția de a dezvolta varice, la rândul lor. În acest caz trebuie acordată o atenție deosebită tuturor factorilor de risc ce pot grăbi apariția acestei afecțiuni sau o pot agrava pe cea existentă.
De ce înălțimea cauzează apariția varicelor?
Multă vreme a existat bănuiala că persoanele înalte au multe șanse să dezvolte vene varicoase, însă acest lucru a fost confirmat în urma unui amplu studiu dat publicității în 2018. Concluzia oamenilor de știință a fost că o persoană cu cât este mai înaltă cu atât are un risc mai mare de a dezvolta varice.
Pentru a lupta cu succes împotriva gravității și a permite urcarea sângelui spre inimă, valvele din interiorul venelor trebuie să lucreze în parametrii optimi. Atunci când venele sunt sănătoase valvele împing sângele într-o singură direcție, spre inimă. Dar când ele slăbesc, o parte din sânge se scurge înapoi, se acumulează în venă și pune presiune pe pereții venei. În timp, aceștia slăbesc și se dilată, se umflă, astfel apărând varicele. Explicația de ce persoanele mai înalte sunt mai predispuse la a dezvolta varice este că sângele trebuie să parcurgă o distanță mai mare de la zona extremităților spre inimă, iar această distanță creează probabil o presiune crescută spre zona inferioară, motiv ce face mai dificilă pomparea sângelui spre inimă. Genele care determină persoanele să fie mai înalte cresc șansele de apariție a venelor varicoase, specialiștii susținând că înălțimea este o cauză a varicelor. În cadrul studiului au fost identificate gene care au legătură cu venele varicoase și tromboza venoasă profundă.
Poate fi redus riscul de apariție al varicelor?
Toată lumea poate reduce acest risc făcând câteva schimbări simple în stilul de viață, precum menținerea unei greutăți sănătoase, să nu fumeze, să evite sedentarismul sau ortostatismul prelungit, statul pe scaun perioade lungi de timp în mașină, avion, practicarea exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea tonusului muscular și circulația sângelui. Orice lucru care scade presiunea asupra venelor de la picioare și menține sângele în mișcare poate ajuta la prevenirea varicelor.
Opțiuni de tratament
Rezultatele studiilor științifice vor ajuta în viitor la stabilirea modului de îngrijire a pacientului, împreună cu opțiunile avansate de tratament. Există multe modalități de tratament pentru varice, dar tratamentul chirurgical este cel eficient și cu efect durabil. La Centrul Veno Vascular Cluj oferim tratament chirurgical al varicelor în condiții moderne, optime pentru terapia ambulatorie, cu efectuarea de anestezie locală, ce permite mobilizarea imediat, postoperator, favorizând astfel reluarea naturală a circulației sanguine și evitarea apariției complicațiilor.
Misiunea noastră este să punem pe primul loc pacientul și dorința acestuia de a se simți bine, motiv pentru care specialiștii noștri au pregătirea necesară pentru efectuarea unei game variate de proceduri și tehnici chirurgicale pentru tratamentul varicelor, de la chirurgia clasică, la cea minim invazivă, tehnici endovenoase și laser terapie, scleroterapie, scleroterapie cu spumă, mini scleroterapie, oferind tratamentul optim adaptat situațiilor clinice diferite. În cadrul tehnicilor chirurgicale clasice sunt efectuate crosectomii lege artis, safenectomii și ligaturi subfasciale de vene perforante, dedicate în special reintervențiilor și cazurilor extreme. Tehnicile (flebectomiile) minim invazive permit tratamentul bolii varicoase cu rezultate medicale și cosmetice foarte bune. Tehnicile endovenoase (radiofrecvență, laser, ablație mecano-chimică, adeziv biologic și scleroterapie cu spumă) reprezintă terapii rapide, minim invazive și cu un rezultat estetic excelent pentru cazuri selectate.
Te așteptăm la Centrul Veno Vascular Cluj pentru consultații și terapii personalizate, ce folosesc tehnologii de ultimă generație.